Požadavky na kvalitativní parametry pšenice
1.1.2006ČSN 46 1100-2 PŠENICE POTRAVINÁŘSKÁ (změna platná od 1.7.1998)
Článek 2.3
Pšenice potravinářská se pro smluvní vztahy nebo při dodávkách posuzuje podle těchto základních hodnot *:
vlhkost max. 14,0 %
objemová hmotnost min. 780 g/litr
příměsi (podle čl. 2.1) max. 4,0 %
nečistoty (podle čl. 2.2) 0,0 %
obsah mokrého lepku v sušině (test Go) min. 25,0 %
nebo alternativně
obsah N - látek v sušině (N x 5,7) min. 12,0 %
sedimentační hodnota (SDS test) min. 55 ml
číslo poklesu (viskotest) min. 200 sec.
* pozn.: tyto parametry jsou uváděny jako smluvní a jsou platné pro smluvní vztahy mezi dodavatelem (pěstitelem) a odběratelem
Článek 4.
Dodávání (právně závazné v působnosti M.Ze)
4.1. Pšenice potravinářská musí při dodávkách odpovídat těmto hodnotám:
příměsi (podle 2.1 b)7) nejvýše 3,0 %
obsah N - látek v sušině (N x 5,7) nejméně 11,0 %
sedimentační hodnota (SDS test) nejméně 47 ml
číslo poklesu (viskotest) nejméně 160 sec. Změna normy ČSN 461100 - 2 "Pšenice potravinářská"
1. Norma je určena pro pšenici potravinářskou pro pekárenské výrobky z kynutých těst. Pro pšenici potravinářskou pro pečivárenské použití (oplatky a sušenky) bude vypracována speciální norma do konce roku 1999.
2. Norma ukládá povinnost deklarovat odrůdu.
3. Norma zavádí nové kvalitativní parametry v článku 4-Dodávání, který je právně závazný v působnosti M.Ze.ČR:
a) Obsah bílkovin v zrně místo obsahu mokrého lepku.
b) Sedimentační test v prostředí dodecylsulfátu sodného, určující viskoelastické vlastnosti lepkové bílkoviny.
Kvalitativní parametry pro pečivárenské pšenice
- plné znění této normy se zatím připravu, předpokládaný termín dokončení je do 31.12. 1999
1. Obsah bílkovin v zrně (faktor 5,7) max. 11 %.
2. Měkká textura endospermu zrna - nízká tvrdost zrna.
3. Sedimentační test v prostředí dodecylsulfátu sodného nižší než 47 ml.
4. U viskoelastických vlastností těsta nutnost vysoké tažnosti a nízkého odporu těsta k tažnosti. To znamená alveografický poměr: resistence/tažnost menší než 0,45.
5. Deklarace odrůdy
Sedimentační test: Sedimentační test - Metoda určující kvalitativní viskoelastické vlastnosti lepkové bílkoviny. Má průkazný vysoký kladný korelační koeficient k objemu pečiva a obsahu hrubých bílkovin v zrně. Na základě hodnoty sedimentačního testu můžeme spolehlivě vyřadit odrůdy pšenic s nízkou pekárenskou jakostí. Podle používané dezintegrace zrna, roztoků činidel a způsobu míchání můžeme rozlišit sedimentační test podle:
1. ZELENYHO
2. SDS - sedimentační test.
V podmínkách ČR je zatím používán SDS - sedimentační test používající pšeničný šrot a jako činidlo roztok dodecylsulfátu sodného v kyselině octové. (Podniková norma ZZN PN 232/93).
Mezní hodnotou pro vyřazení odrůdy z kategorie pekárenská pšenice je hodnota sedimentačního testu ve výši 47 ml. Uvádí se v jednotkách ml.
Obsah bílkovin v zrně:
Obsah hrubých bílkovin v zrně - obsah všech organických dusíkatých látek v zrně (proteinů, peptidů, aminokyselin) převedených mineralizací podle Kjeldahla na anorganickou amonnou formu a následně stanovených destilací . Obsah bílkovin se získá pomocí přepočítávacího faktoru.
Potravinářská pšenice - 5,7
Krmná pšenice - 6,25
Pro stanovení obsahu hrubých bílkovin v zrně je možné použít i nechemické NIR a NIT metody. V tomto případě je nutné provést kalibraci na standardní metodu podle Kjeldahla.
Obsah hrubých bílkovin v zrně je důležitým technologickým kvalitativním parametrem pro svůj vysoký kladný korelační vztah k objemu pečiva. Uvádí se v jednotce procento.
Přílohy:
Mapa rajonizace pěstování pšenice potravinářské v České republice:
viz obrázek - MAPA 1.JPG
Graf 1 porovnává dosažené hodnoty obsahu bílkovin v zrnu v České republice a v Německu:
viz obrázek - Obsah.gif
Tabulka 1 uvádí rozdělení odrůd pšenic podle pekárenské jakosti:
Odrůdy - ÚKZÚZ
Rozdělení odrůd pšenic podle pekárenské jakosti | ||||||||
Pekárenská jakost | elitní | |||||||
Ilona | Brea | |||||||
Kvalita zrna: | ||||||||
Měrný objem pečiva (ml) | 557 | 551 | ||||||
Komplexní hodnocení pečiva (9-1) | 7 | 7 | ||||||
Obsah bílkovin (%) | 12,7 | 12,6 | ||||||
Sedimentační test (cm3) | 52,8 | 63,7 | ||||||
Číslo poklesu (sec) | 334 | 346 | ||||||
Vaznost mouky (ml) | 59,5 | 60,2 | ||||||
Obsah mokrého lepku (%) | 23,8 | 24,7 | ||||||
Obsah popele (%) | 0,57 | 0,58 | ||||||
Výtěžnost mouky T 550 (%) | 70,9 | 70,9 | ||||||
Objemová hmotnost (kg.hl-1) | 797 | 825 | ||||||
HTZ (g) | 39 | 44 | ||||||
Pekárenská jakost | kvalitní | |||||||
Blava | Samanta | Alka | Bruta | Hana | Vega | |||
Kvalita zrna: | ||||||||
Měrný objem pečiva (ml) | 530 | 525 | 536 | 514 | 535 | 541 | ||
Komplexní hodnocení pečiva (9-1) | 6 | 6 | 6 | 6 | 6 | 7 | ||
Obsah bílkovin (%) | 12,5 | 12,4 | 13,2 | 12,6 | 13,2 | 12,2 | ||
Sedimentační test (cm3) | 48,0 | 54,4 | 51,9 | 50,8 | 53,8 | 53,6 | ||
Číslo poklesu (sec) | 300 | 335 | 358 | 352 | 387 | 363 | ||
Vaznost mouky (ml) | 59,5 | 55,7 | 60,2 | 60,4 | 61,1 | 56,0 | ||
Obsah mokrého lepku (%) | 23,0 | 24,2 | 25,9 | 22,9 | 27,2 | 23,0 | ||
Obsah popele (%) | 0,58 | 0,53 | 0,59 | 0,66 | 0,55 | 0,63 | ||
Výtěžnost mouky T 550 (%) | 72,4 | 69,2 | 71,2 | 69,2 | 67,5 | 73,2 | ||
Objemová hmotnost (kg.hl-1) | 825 | 817 | 830 | 788 | 826 | 801 | ||
HTZ (g) | 39 | 43 | 43 | 49 | 44 | 46 | ||
Pekárenská jakost | chlebová | |||||||
Astella | Sida | Ina | Siria | Rexia | Boka | Mona | Asta | |
Kvalita zrna: | ||||||||
Měrný objem pečiva (ml) | 523 | 526 | 507 | 518 | 506 | 532 | 511 | 507 |
Komplexní hodnocení pečiva (9-1) | 6 | 6 | 5 | 6 | 5 | 6 | 6 | 5 |
Obsah bílkovin (%) | 11,9 | 12,4 | 12,2 | 13,0 | 12,2 | 12,6 | 13,0 | 12,2 |
Sedimentační test (cm3) | 45,7 | 41,6 | 47,4 | 46,5 | 49,3 | 57,0 | 43,0 | 49,1 |
Číslo poklesu (sec) | 250 | 278 | 332 | 332 | 326 | 270 | 332 | 338 |
Vaznost mouky (ml) | 54,8 | 57,6 | 55,5 | 59,4 | 57,6 | 55,3 | 62,2 | 58,5 |
Obsah mokrého lepku (%) | 21,5 | 21,6 | 22,1 | 25,0 | 21,5 | 23,6 | 22,0 | 20,9 |
Obsah popele (%) | 0,53 | 0,64 | 0,55 | 0,60 | 0,56 | 0,53 | 0,63 | 0,67 |
Výtěžnost mouky T 550 (%) | 70,9 | 69,4 | 69,0 | 69,6 | 72,7 | 68,8 | 69,5 | 67,3 |
Objemová hmotnost (kg.hl-1) | 793 | 817 | 801 | 774 | 784 | 823 | 804 | 792 |
HTZ (g) | 39 | 46 | 40 | 43 | 42 | 41 | 47 | 44 |
Pekárenská jakost | nevhodná | |||||||
Estica | Athlet | Torysa | Ritmo | Samara | ||||
Kvalita zrna: | ||||||||
Měrný objem pečiva (ml) | 505 | 513 | 511 | 504 | 436 | |||
Komplexní hodnocení pečiva (9-1) | 5 | 5 | 5 | 5 | 3 | |||
Obsah bílkovin (%) | 12,5 | 12,2 | 12,1 | 12,0 | 12,6 | |||
Sedimentační test (cm3) | 39,7 | 38,8 | 39,4 | 45,5 | 30,3 | |||
Číslo poklesu (sec) | 322 | 307 | 333 | 370 | 301 | |||
Vaznost mouky (ml) | 58,9 | 55,0 | 58,7 | 58,7 | 56,3 | |||
Obsah mokrého lepku (%) | 25,6 | 17,3 | 24,8 | 23,3 | 28,8 | |||
Obsah popele (%) | 0,67 | 0,59 | 0,61 | 0,67 | 0,57 | |||
Výtěžnost mouky T 550 (%) | 68,1 | 68,3 | 68,8 | 68,8 | 67,3 | |||
Objemová hmotnost (kg.hl-1) | 777 | 792 | 762 | 751 | 773 | |||
HTZ (g) | 42 | 41 | 49 | 38 | 43 |