Krmné směsi pro skot s mačkanými obilovinami
1.1.2006Hlavní přínosy zkrmování krmných směsí pro skot s mačkanými obilovinami
PŘEDNOSTI
1. Technologické :
● nedojde k rozdrcení zrna oproti neupravenému obilí o standardní vlhkosti
● působení tlaku při mačkání oproti střihu při šrotování
● vznik vločky (mačky) při narušení obalové vrstvy
● zaoblenost hran vločky (mačky)
● stabilita narušeného zrna proti druhotné kontaminaci plísněmi
● snížené ztráty úletem
● snížení prašnosti při výrobě a manipulaci
● nižší energetická náročnost
● kvalitní strojní vybavení - mačkač ROMILL M 900
● u válců použita specielně tvrzená ocel tř. 15 a povrchová nitridace
2. Výživářské :
● narušení a zvětšení povrchové plochy obilky - otevřené zrno - při zachování její struktury
● větší dostupnost pro působení trávicích enzymů na škrob, jako zdroj energie krmiva
● uplatnění tzv. BY-PASS EFEKT- postruminální trávení
● zlepšená konverze krmiv - dosahování příznivého efektu zvýšení užitkovosti (cca. 5%)
● hrubší struktura a větší povrch podporuje mechanickým drážděním peristaltiku v zažívacím traktu, což vede u skotu k lepšímu využití výživné hodnoty krmiva
● snížení možnosti výskytu dietetických poruch, acidóz, syndromu nízké tučnosti, disbalancí v bachoru a následného nižšího využití živin i horšího zabřezávání, při zkrmování relativně vysokých dávek jadrných krmiv
● u mladých zvířat (telat) :
V ČEM SPOČÍVÁ ÚPRAVA ZRNA PŘED MAČKÁNÍM ?
Mačkáním je zrno upraveno v lehčeji stravitelnou hmotu s velkým povrchem.
Zvětšením povrchové plochy obilky zrna je dosaženo větší dostupnosti pro působení trávicích enzymů na škrob jako zdroj energie krmiva.
Hrubší struktura a větší povrch, než při šrotování, podporuje mechanickým drážděním peristaltiku v zažívacím traktu, což vede u skotu k lepšímu využití výživné hodnoty krmiva.
Mačkáním se snižuje riziko výskytu dietetických poruch, acidóz, syndromu nízké tučnosti a disbalancí v bachoru, a to i při relativně vysokých dávkách příjmu jadrných krmiv.
U mladých zvířat (telat ) mačkané zrno výrazně podporuje vývoj předžaludků a přispívá tak k rychlejšímu přizpůsobení na rostlinou výživu s předpokladem vysokého příjmu objemných krmiv, což je z hlediska dalšího období výživy nesmírně významné.
Vysoký příjem kvalitního objemného krmení je základním předpokladem pro budoucí vysokou užitkovost a efektivitu ve výrobě mléka a hovězího masa.
Uvedené skutečnosti přispívají tedy v konečném efektu ke zvýšení užitkovosti a lepší konverzi živin u dané kategorie skotu.
Tyto zmíněné přednosti však nelze dosáhnout bez kvalitní technologie, t.j. strojního zařízení a předcházející technologické úpravy zrna. Technologickou úpravou spočívající v dosažení standardní vlhkosti 16 - 17 % a spojenou s ošetřením proti plísni dojde ve výsledné podobě ke skutečnému efektu mačkání a ne pouhému hrubému nadrcení s obsahem prachových částic.
Nelze tedy říci, že vše co se nazývá v provozu „mačkáním“ skutečným mačkáním je a ne každá technologie a strojní zařízení tento způsob úpravy jadrných krmiv dokáže.
Můžeme konstatovat, že nová, finančně náročná, technologie mačkání splňuje všechny výše uvedené požadavky a je tedy předpokladem pro dosažení lepší efektivity ve využití živin z vyráběných krmných směsí pro skot.
PŘEDNOSTI
1. Technologické :
● nedojde k rozdrcení zrna oproti neupravenému obilí o standardní vlhkosti
● působení tlaku při mačkání oproti střihu při šrotování
● vznik vločky (mačky) při narušení obalové vrstvy
● zaoblenost hran vločky (mačky)
● stabilita narušeného zrna proti druhotné kontaminaci plísněmi
● snížené ztráty úletem
● snížení prašnosti při výrobě a manipulaci
● nižší energetická náročnost
● kvalitní strojní vybavení - mačkač ROMILL M 900
● u válců použita specielně tvrzená ocel tř. 15 a povrchová nitridace
2. Výživářské :
● narušení a zvětšení povrchové plochy obilky - otevřené zrno - při zachování její struktury
● větší dostupnost pro působení trávicích enzymů na škrob, jako zdroj energie krmiva
● uplatnění tzv. BY-PASS EFEKT- postruminální trávení
● zlepšená konverze krmiv - dosahování příznivého efektu zvýšení užitkovosti (cca. 5%)
● hrubší struktura a větší povrch podporuje mechanickým drážděním peristaltiku v zažívacím traktu, což vede u skotu k lepšímu využití výživné hodnoty krmiva
● snížení možnosti výskytu dietetických poruch, acidóz, syndromu nízké tučnosti, disbalancí v bachoru a následného nižšího využití živin i horšího zabřezávání, při zkrmování relativně vysokých dávek jadrných krmiv
● u mladých zvířat (telat) :
- mačkané zrno výrazně podporuje vývoj předžaludků
- přispívá k rychlejšímu přizpůsobení organismu zvířete na rostlinnou výživu s předpokladem vysokého příjmu objemných krmiv
V ČEM SPOČÍVÁ ÚPRAVA ZRNA PŘED MAČKÁNÍM ?
Nástřik zrna obilovin určených pro mačkání tryskami směsným přípravkem, za účelem úpravy vlhkosti obilky na požadovaných 16,5 % a současného ošetření proti plísním
Zrání (odležení) takto upraveného zrna po dobu min 24 hodin, pro dokonalé prostoupení směsného přípravku do nitra obilky
Sledování vstupní a výstupní vlhkosti zrna
Vlastní úprava zrna mačkáním